Straks gratis bellen met WhatsApp? Ik denk het wel!

Verleden jaar schreef ik, “Oei oei, dat wordt de zoveelste tegenvaller voor de providers!”.

Het hing al  een tijdje in de lucht, maar over ‘enkele weken’ is het zover volgens Nu.nl. Dan kun je dus bellen met je vrienden via Whatsapp. En dat is dan feitelijk gratis (behalve dan de kosten van je internetbundel).  Het kan niet anders dan dat de handjes van de providers nu echt klam worden. Sms bijna verleden tijd en straks wellicht ook een groot deel van het bellen. De focus bij providers ligt meer en meer op de internetbundel. Verdienen aan bergen smsjes is al voorbij. Straks ook als het gaat om belminuten.

Wanneer je met je iPhone via Whatsapp kunt bellen is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of het dan om een pilot gaat of dat alle gebruikers kunnen bellen.

Verleden jaar (september 2014) schreef ik al.

Als het gerucht waar is, althans. De website NDTV gadgets heeft namelijk bewijs dat WhatsApp binnenkort de mogelijkheid biedt om via de app ook over internet te bellen; het zogenaamde VoIP bellen. En dat is dus, net als de berichtenservice, gratis.

Is het waar? Straks gratis bellen via WhatsApp?
Het lijkt erop, al is er nog geen harde bevestiging. Maar de introductie van gratis bellen sluit wel aan op wat WhatsApp CEO Jan Kuom eerder dit jaar (2014) al liet weten. Hij bracht toen naar buiten dat gratis bellen mogelijk zou worden voor WhatsApp gebruikers.

Microfoon
Nu heeft NDTV gadgets ontdekt dat de iOS app (voor iPhone) van WhatsApp een melding bevat die toegang vraag tot de microfoon om gesprekken te voeren. Dat wordt dus spannend. Ik heb het even opgezocht op mijn iPhone en de aankondiging klopt (ook binnen Nederland, zie afbeelding).

Afbeelding WhatsApp

Nachtmerrie providers nog groter
Als gratis bellen straks echt mogelijk wordt via WhatsApp, dat is de nachtmerrie voor providers compleet. Er wordt al veel minder gebruikgemaakt van belminuten bij providers, maar gratis bellen met een app die door 500 miljoen mensen wordt gebruikt, kan wel eens de doodsteek worden. Je verbruikt namelijk geen belminuten. En dus kan je belbundel nog kleiner ;-)!

De microfoon kan nu al gebruikt worden om via WhatsApp een ingesproken bericht te verzenden. Maar zoals je kunt zien op de afbeelding, wordt er ook gesproken over ‘… gesprekken te kunnen voeren’.

Wil je dit op je eigen toestel zien? Doorloop dan de volgende stappen:

  1. Ga naar Instellingen,
  2. dan naar Privacy
  3. dan naar Microfoon en zet WhatsApp ‘uit’.
  4. Keer nu terug naar WhatsApp en klik een willekeurige contactpersoon aan.
  5. Klink nu onderin het scherm op de ‘microfoon afbeelding’ en je krijgt de tekst te lezen (zoals mijn afbeelding).

Een gedachte over “Straks gratis bellen met WhatsApp? Ik denk het wel!

  1. Ik hoop het niet want whatsapp/Facebook left van het verkopen van persoonlijke gegevens. Ik moet er niet aan denken dat ze ook nog is alle telefoongesprekken gaan afluisteren om ons nog betere aanbiedingen te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *