Waarom is onbeperkt internet verstandig?

Onbeperkt internet is zeer verstandig omdat het dataverbruik met het half jaar toeneemt. Niet alleen door actief gebruik van je mobiel onderweg, maar ook door allerlei apps die automatisch video’s streamen of op de achtergrond, data blijven verbruiken. Uiteraard heb je hier alleen ‘last van’ als je een beperkte internetbundel hebt. Als gevolg van de toenamen van het dataverbruik ben je sneller door je tegoed heen en kan je worden geconfronteerd met extra, buiten de bundel kosten. Heb je onbeperkt internet, dan heb je hier natuurlijk geen last van.

Afbeelding mobiel internetAutomatisch afspelen van video’s
Het zal velen zijn opgevallen dat als je Facebook of Instagram kijkt, er video’s op staan die direct beginnen met afspelen. Al bekijk je ze niet, het kost je toch data. Je kunt dit automatisch afspelen overigens wel uitzetten in de Facebook of Insta app, instellingen en dan video automatisch afspelen. Dit verschilt overigens wel per toestel en merk.

4 G en HD video’s: fraai beeld, maar wel duurder!
4 G is natuurlijk lekker snel, maar ook extra duur in verbruik. Internet je via 4 G, dan schakelen bepaalde apps automatisch over op HD video (kwaliteit). De kwaliteit van wat je ziet is natuurlijk beter, maar het kost je ook meer data dan dat je via 3 G een video bekijkt. De app van Youtube en Netflix passen de beeldkwaliteit direct aan. Ook dit kun je overigens wel aanpassen in de app zelf.

Wifi die uitvalt
Je denkt dat je op Wifi zit, maar de wifi verbinding is weggevallen. Zonder dat je er erg in hebt, ben je online via je databundel. Ook blijft een toestel wel eens hangen als het zoekt naar Wifi.

Hogere kwaliteit camera’s
De nieuwste smartphone heeft natuurlijk ook een betere camera voor foto’s en video’s. Dat is natuurlijk prettig kijken, maar weinigen weten dat het verzenden van die afbeeldingen aan vrienden via bijvoorbeeld WhatsApp of e-mail weldegelijk zorgt voor extra kosten. Hoe dat komt? Doordat de kwaliteit van je foto’s en video’s hoger is, is de afbeelding of video ook ‘zwaarder’. Bij verzenden kost het meer data dan een kleine foto van lage kwaliteit/resolutie.

Updatende of niet afgesloten apps
Apps die niet afgesloten zijn of een update uitvoeren, verbruiken ook data. Via Wifi is dit natuurlijk geen probleem, maar wel als het van je databundel afgaat.

Heb jij nog een aanvulling? Stuur ‘m op en ik vermeld het hier!

Een gedachte over “Waarom is onbeperkt internet verstandig?

  1. Beste lezer,

    Ik heb in oktober 2014 bij Telfort voor de periode van 2 jaar een sim only abonnement afgesloten van 500 MB, 300 belminuten en 100 sms voor 15 euro per maand. Ik kom daar nooit overheen omdat ik voor 95% wifi internet heb. Ik kan dus over 11 maanden weer verlengen dan wel overstappen naar een andere provider b.v. Robin met onbeperkt 4G internet, bellen etc. etc. voor 29,50 euro per maand. Ik vraag mij alleen af of dit over een jaar nog €29,50 zal zijn is of dat het dan veel duurder is geworden. Als ik voor onbeperkt kies, ben ik 15 euro meer kwijt dan wat ik nu heb, maar voor die 15 euro extra heb ik geen zorgen over dataverbruik en/of b.v. onveilige WI-FI verbindingen als ik ergens ben en ik wil iets opzoeken op internet op mijn smartphone. Nu valt mijn eigen data ook wel onder de veilige verbinding van KPN, maar ik ben altijd bang dat als ik mijn eigen data aanzet ik dit vergeet uit te zetten zodat ik zonder daar erg in te hebben, data zit te verbruiken wat helemaal niet de bedoeling is omdat ik thuis weer op Wi-Fi over kan gaan. Ik ben zeker geen grootverbruiker van internet op mijn telefoon en dat geldt ook voor bellen en sms omdat ik ook via What’s App telefoneer en app, en dat is ook al gratis. Ik vraag mij dan toch af hoe zinvol of hoe zinloos… het is om dan toch voor ALLES ONBEPERKT te willen gaan gezien mijn geringe telefoonverkeer. Alléén dus voor het gemak en de zorgeloosheid om altijd met 4G op internet te kunnen en ik nergens meer op hoef te letten en dat ook nog op een veilige afgeschermde manier via een provider Robin, ( zal ook wel via KPN gaan ). Wat is wijsheid…. Ik heb nog een jaar om hierover na te denken…
    PS: wat je al aangaf: Onbeperkt abonnement is geschikt voor grootverbruikers. (Anders is het geld weggeven aan Robin KPN als je geen 30 euro per maand verbruikt en je het er niet uithaalt…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *