Hoe zit het met binnen en buiten de EU en je mobiel internet?

Stel je bent op vakantie, kan je dan gewoon je mobiel internet uit je abonnement/ sim only gebruiken zonder verrassingen? Ja, maar niet elk land.

Binnen of buiten de EU?

Binnen de EU
Check eerst of je op vakantie gaat naar een EU land of niet. Check dit bij je provider op de website. Ga je op vakantie naar een EU land, dan staat vrijwel elke provider je toe om je abonnement/sim only te gebruiken alsof je in Nederland bent. Je kunt dus gewoon internetten en bellen.

Buiten de EU
Ga je naar een land dat buiten de EU valt? Dan kan je vaak je abonnement/ sim only niet gebruiken. Jouw provider heeft daar vaak een oplossing voor; een extra bundel. Zo kun je dan er voor kiezen om bijvoorbeeld te betalen per MB die je op vakantie gebruikt en deze kosten komen dan als buiten-de-bundel kosten op je factuur.

Een extra bundel is verstandig, want als je dit niet doet, dan kan het zijn dat je provider de ‘buiten de bundel’ tarieven hanteert en die zijn zeker niet gunstig.

Je bent voor lange tijd in het buitenland?
Niet elke provider is er blij mee als je je Nederlandse abonnement, maanden lang in het buitenland gebruikt. Veel providers verbieden het dan ook om je (Nederlandse) abonnement uitsluitend te gebruiken in het buitenland. In dit geval raadt men je aan om in dat lang een SIM kaart aan te schaffen.

Buitenland tips!

  • Om te internetten in het buitenland is het wel belangrijk dat roaming aan staat op je telefoon.
  • Maak je binnen de EU gebruik van je mobiel op de boot, trein of in het vliegtuig? Let dan op: het verbruik gaat dan niet uit je bundel, maar buiten je bundel en wel binnen een ‘satelliet- of maritiem tarief’. Dit kan oplopen tot wel 10,- per MB! Wees dus verstandig en gebruik je toestel alleen in het land zelf.
  • Wees alert als je je in een grensgebied bevindt. Je telefoon maakt verbinding met het sterkste netwerk en dat kan dus zo maar een netwerk uit een buurland zijn. En zo kan je voor hoge kosten komen te staan. Selecteer daarom altijd handmatig een netwerk.