Kan ik mijn mobiel abonnement in het buitenland gebruiken?

Ga je op vakantie, dan kan je in veel gevallen je mobiel abonnement in het buitenland gebruiken. Om dit zeker te weten is het de moeite waard om even na te vragen bij je provider. Abonnementen veranderen door de jaren heen sterk. Het kan zijn dat jij nog een oud abonnement hebt en dus voor verrassingen kan komen te staan als je terug van vakantie bent.

Als je navraag doet, hou dan rekening met de volgende punten:

  1. Je abonnement is voornamelijk bedoeld voor gebruik in Nederland. Daarom is de vraag belangrijk hoe lang je in het buitenland verblijft. Het uitgangspunt is dat je meer tijd in Nederland moet besteden dan in het buitenland, of je de dienst(en) meer in Nederland moet gebruiken dan in het buitenland. Je provider vindt dan dat er sprake is van redelijk gebruik.
  2. Waar ga je heen? Blijf je binnen de EU of ga je daar buiten?
    Binnen de EU is feitelijk alles redelijk goed geregeld en afgedekt en tegenwoordig de US ook steeds vaker. Maar ga je bijvoorbeeld naar Cuba of Afrika, dan gelden er andere regels. Providers hebben voor deze landen geen abonnement of bundel.
  3. Wat voor gebruiker ben je?
    Heb je werkelijk 4 GB nodig of kan je af met 500 MB mobiel internet tijdens vakantie? Of gaat het meer om het bellen. Heb je op je vakantieadres wifi? Je kunt altijd je provider om advies vragen. Men kan direct je gemiddelde verbruik bekijken. En je dus goed adviseren.