Wat is 4G? En waar op letten?

Wat is 4G?
4G is de benaming voor de nieuwste generatie mobiele telecommunicatiestandaard en wel de opvolger van 3G, waar tegenwoordig iedereen al jaren mee belt en internet. Wat doet 4G? 4G zorgt voor een snellere internetverbinding op je smartphone, tablet of laptop via het mobiele netwerk. Thuisverbindingen werken niet met 4G.

Is 4G echt veel sneller dan 3G?
Ja. Met name kom je met 3G in de problemen als iedereen opeens mobiel internet gebruikt op een drukke plek als een (pop)concertzaal of een ander evenement. Je Facebookpagina start dan zeer traag op. Hoe meer gebruikers, hoe langzamer de verbinding. Dit is verleden tijd met 4G. De bandbreedte is een stuk groter waardoor je nauwelijks of geen last hebt van andere gebruikers. Maar ook het downloaden gaat veel sneller met 4G; die snelheid ligt tussen de 15 en 20 Mbit/s per seconde terwijl dit bij 3G haal je maximaal een snelheid van  3 tot 4 Mbit/s. Het verschil met uploaden is zelfs nog groter.

Voorbeeld van de snelheid: streamen van een HD video onderweg
Je streamt bijvoorbeeld een HD video in de trein op je mobiele telefoon.

Iedereen kent met 3G het eindeloos ‘gebuffer’. Dit duurt via een 3G verbinding 1 tot 5 minuten en dan heb je ook nog eens onderbrekingen tijdens het afspelen. Met 4G heb je dit niet en de bufferperiode is 30 seconden.

Waar moet je op letten als je overweegt over te stappen naar 4G?

  • Check eerst of je huidige smartphone wel ‘4G ready’ is. Dit kun je het beste nagaan bij je provider of de (web)shop waar je het toestel hebt gekocht.
  • Check bij de provider waar je 4G wil gaan afnemen of je dekking goed is. Elke provider biedt je de mogelijkheid om online middels je postcode deze check te doen.
  • Met 4G ben je sneller door je maandelijkse internetbundel heen dan bij 3G. Let daar goed op; zit je buiten je bundel, dan betaal je veelal een hoger tarief voor het mobiele internet. Men adviseert dan ook een iets ruimere internetbundel af te sluiten.
  • Het is raadzaam om de eerste twee maanden je verbruik bij te houden middels een app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *